top of page
melissaverbraeken3

Effectieve Vlooienbestrijding: Praktische tips voor een vlooienvrije woning en blije huisdieren

Vlooien kunnen niet alleen een nachtmerrie zijn voor je huisdier, maar ook voor jou en je gezin. In dit artikel gaan we dieper in op de levenscyclus van de vlo, gezondheidsrisico's van vlooien, het belang van vroegtijdige opsporing, en de verschillende opties, inclusief effectieve vlooienbestrijding en preventie voor huisdieren, om vlooien te voorkomen en te behandelen.

De Vlooiencyclus:

Allereerst, verdiepen we ons in de levencyclus van de vlo. Deze bestaat uit vier belangrijke fasen: het ei, de larve, de pop en de volwassen vlo. Hier is wat je moet weten:

  • Het Ei: Een volwassen vlo legt eieren. Zo ontstaan nieuwe vlooien. De eitjes van de vlo zijn piepklein, ze zijn slechts een halve milimeter groot. Deze eitjes kunnen aan de vacht van je huisdier blijven kleven. Het duurt meestal 2 tot 12 dagen voordat een eitje uitkomt.

  • De Larve: Uit die eitjes komen larven tevoorschijn. Vlooienlarven zijn een paar millimeter groot en met het blote oog zichtbaar, echter houden ze niet van licht en stoppen larven zich daarom weg in kieren of op de slaapplaats van uw dier. Hierdoor worden deze meestal niet door de eigenaar opgemerkt. Larven voeden zich met allerlei dingen zoals bijvoorbeeld huidschilfers of uitwerpselen van volwassen vlooien. Dit stadium duurt ongeveer 5 tot 11 dagen.

  • De Pop: De larven veranderen in een soort cocon, die we een pop noemen. Deze poppen kunnen een tijdje in je huis blijven voordat er een volwassen vlo uitkomt. Het kan variĆ«ren van enkele dagen tot wel maanden, afhankelijk van omgevingsomstandigheden.

  • De Volwassen Vlo: Dit is de springende, jeukende vlo waar we allemaal aan denken. Ze springen op je huisdier en beginnen met bijten. Dit doen ze omdat volwassen vlooien zich voeden met het bloed van uw huisdier. Ze kunnen enkele weken tot enkele maanden leven.

De totale lengte van de levenscyclus kan enkele weken tot wel een jaar duren: hoe warmer en vochtiger, hoe sneller de eieren, larves en poppen uitkomen. Dit benadrukt het belang van consistente en langdurige maatregelen voor vlooienpreventie en -bestrijding om ervoor te zorgen dat je effectief de levenscyclus van de vlooien doorbreekt en je huisdieren en huis vrijhoudt van deze vervelende parasieten.

Beeld van een volwassen vlo
Beeld van een volwassen vlo

De Gezondheidsrisico's van Vlooien:

Vlooien kunnen aanzienlijke gezondheidsproblemen veroorzaken, zowel voor huisdieren als mensen. Voor huisdieren kunnen vlooienbeten leiden tot ernstige jeuk, huidirritaties en allergische reacties. Bovendien kunnen vlooien dragers zijn van ziektekiemen, waaronder:

  • Lintwormen: Vlooien kunnen lintwormeieren dragen. Wanneer uw huisdier een vlo opeet, door bijvoorbeeld te likken aan zijn vacht, kunnen lintwormeieren in de darmen uitgroeien tot een volwassen lintworm.

  • BacteriĆ«le infecties: Krabben door vlooienbeten kan bacteriĆ«le huidinfecties veroorzaken.

Voor mensen kunnen vlooienbeten jeuk en huiduitslag veroorzaken. Bovendien kunnen vlooien ziekteverwekkers overdragen, zoals de bacterie die kattenkrabziekte veroorzaakt. Hoe Loopt Je Hond Vlooien op? Honden kunnen vlooien oplopen door op plekken te komen waar vlooien leven, dit kan in verschillende omgevingen, zoals parken, kennels of zelfs door contact met andere besmette dieren. Wees op je hoede, zelfs als je denkt dat je huisdier veilig is. Wat zijn de lievelingsplekjes van de vlo?

Vlooien op honden kunnen zich op verschillende plekken in de vacht verstoppen. De favoriete plekjes van de vlo zijn:

  • Rug en Staartbasis: Dit is een veelvoorkomende plek voor vlooien om zich te verschuilen. Ze bevinden zich graag in de buurt van de staartbasis en de onderrug.

  • Nek en Oren: Vlooien kunnen zich ook in de nek- en oorregio verschuilen. Dit is een gevoelige plek waar honden moeilijker bij kunnen krabben.

  • Buik en Liesstreek: Vlooien kunnen zich naar de buik en de liesstreek verplaatsen, vooral als de besmetting ernstig is. Deze plekken zijn minder zichtbaar voor de hond en moeilijker te bereiken.

  • Bij de Achterpoten: Onder de staart en bij de achterpoten zijn andere locaties waar vlooien zich kunnen verbergen.

  • Tussen Tenen: Vlooien kunnen ook tussen de tenen van je hond terechtkomen, wat vaak leidt tot overmatig likken en bijten van die plekken.

  • Onder de Halsband: Als je hond een halsband draagt, kunnen vlooien zich soms onder de halsband verstoppen.

Hond die jeuk heeft en krabt
Hond die jeuk heeft en krabt

Het is belangrijk om regelmatig de vacht van je hond te inspecteren op tekenen van vlooien, zoals overmatig krabben, bijten of kleine zwarte vlooienpoepjes. Een truc om te weten of je met een vuiltje of vlooienpoep te maken hebt: Breng met een vlooienkammetje de zwarte spikkels op een tissue aan, maak deze vochtig en wrijf erover: Als het vlooienpoep is zal de tissue rood/bruin/oranje verkleuren, dit is het bloed in hun stoelgang. Als je vlooien ontdekt, is het noodzakelijk om onmiddellijk actie te ondernemen om je huisdier en je huis te beschermen tegen een vlooienplaag. Vlooienpreventie en behandeling: Er zijn verschillende opties beschikbaar voor vlooienbestrijding en preventie voor huisdieren. Dit omvat:

  • Topische behandelingen: Ook wel spot-on treatments genoemd. Dit is een vloeistof die in een pipetje zit, wat op de huid van je huisdier aangebracht dient te worden. Deze doodt de vlooien die op de vacht van het dier aanwezig zijn. Afhankelijk van het product worden vaak ook teken, mijten, schurftmijten gedood door dit product. Er zijn producten die maandelijks of driemaandelijks bescherming bieden.

  • Orale medicijnen: Sommige oralemedicijnen bieden maandelijkse bescherming, terwijl anderen tot wel 3 maanden werken. Je kan deze verkrijgen bij je dierenarts.

  • Vlooienhalsbanden: Deze kunnen tot wel acht maanden bescherming bieden. Gebruik enkel de vlooienbanden met een werkzame stof die je enkel kan kopen bij je dierenarts of apotheker.

Hier zijn de voor- en nadelen van elke optie: Topische behandelingen: Voordelen:

  • Effectief tegen vlooien en afhankelijk van het product ook werkzaam tegen teken, mijten en schurftmijten.

  • Eenvoudig aan te brengen.

  • Waterbestendige opties beschikbaar.

Nadelen:

  • Kan soms huidirritatie veroorzaken.

  • Kan giftig zijn als het per ongeluk ingeslikt wordt door huisdieren of kinderen.

  • Er zijn berichten dat Frontline en aanverwanten niet meer werken tegen vlooien omdat ze hier resistentie tegen hebben opgebouwd.

  • Het wassen van je hond na het aanbrengen van een topische behandeling voor vlooien kan de effectiviteit verminderen. Deze behandelingen moeten op de huid en vacht blijven om vlooien te bestrijden. De meeste fabrikanten raden aan om je hond minstens 48 uur na de behandeling niet te wassen. Als je hond toch vuil wordt, neem contact op met je dierenarts of de fabrikant voor advies over herbehandeling. Preventieve maatregelen kunnen helpen, zoals je hond binnenhouden of in een schone omgeving houden na de behandeling.

Orale medicijnen: Voordelen:

  • Effectief tegen vlooien en teken. Afhankelijk van het product kan een tablet ook ontworming bevatten.

  • Geen risico op huidirritatie.

  • Meestal langdurige bescherming, vaak maandelijks of zelfs langer.

Nadelen:

  • Sommige huisdieren kunnen orale medicijnen weigeren.

  • Sommige bijwerkingen, zoals braken of diarree, kunnen voorkomen.

  • Het gebruik van ivermectine of aanverwante geneesmiddelen kan bij o.a. Collies en Australische herder en andere gevoelige rassen neurologische bijwerkingen veroorzaken, zoals trillen, lusteloosheid, en in ernstige gevallen zelfs coma. Daarom is het cruciaal om voorzichtig te zijn met orale anti-vlo medicijnen die deze stoffen bevatten en deze enkel te geven in samenspraak met je dierenarts!

Vlooienhalsbanden: Voordelen:

  • Lange bescherming, vaak tot acht maanden.

  • Geen zorgen over aanbrengen of inslikken.

  • Sommige halsbanden werken ook tegen teken.

Nadelen:

  • Kan huidirritatie veroorzaken, vooral bij gevoelige huisdieren.

  • Halsbanden moeten vervangen worden na de aangegeven periode.

Wanneer Je Hond Vlooien Heeft:

Als je ontdekt dat je hond vlooien heeft, is het belangrijk om snel te handelen. Hier zijn de stappen die je moet nemen:

  1. Behandel Je Hond: Gebruik speciale anti-vlo producten die verkrijgbaar zijn bij je dierenarts of apotheek. Raadpleeg bij twijfel steeds een dierenarts! Ook het ontwormen van uw hond is op dit ogenblik een aanrader, zodanig dat eventuele wormen, ontstaan door de vlooien meteen gedood worden.

  2. Voorkom Toekomstige Vlooien: Blijf preventieve producten gebruiken zoals pipetjes, vlooienhalsbanden of orale medicatie, zoals voorgeschreven door je dierenarts.

  3. Behandel Je Huis: Vergeet niet je huis schoon te maken. Stofzuig grondig, was het beddengoed van je hond en gebruik vlooiensprays als dat nodig is.

Onderneem actie!

Vlooien kunnen een vervelend probleem zijn, maar met de juiste aanpak kun je ze de baas. Snel handelen is essentieel als je denkt dat je hond vlooien heeft. Echter is voorkomen beter dan genezen en geef je best steevast preventief antiparasitica aan jouw huisdier. Door je huisdier regelmatig te behandelen en je huis schoon te houden, kun je je trouwe metgezel blij en vrij van vlooien houden.


Groetjes Melissa ā¤šŸ¾


In samenwerking met DAP Aan de Kleiput.

https://aandekleiput.be/


247 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page